• 3700 Kazincbarcika Egressy Béni út 26.
  • +36 (30) 283 4380
  • 06 (48) 786 959
  • info@net-vilag.hu

Kezdőlap / Gyakori kérdések

Gyakori kérdések

Koronavírussal kapcsolatos kérdések
A legfontosabb a gyakori és alapos szappanos kézmosás, vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítő használata. Különösen javasolt mosdó használatát követően és étkezés előtt! A maszk önmagában nem elegendő a fertőzés megállításához, ám viselése mások védelme érdekében javasolt, ha valaki légúti tünetektől szenved. Amennyiben valamilyen alapbetegsége (magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegség, légzőszervi betegség, májbetegség, daganatos betegség) van, saját védelme érdekében viseljen maszkot! Ha köhög vagy tüsszent, használjon papírzsebkendőt, azt használat után azonnal dobja ki a szemetesbe, majd mosson/fertőtlenítsen kezet!
Szervizünkbe a törvényi rendelkezést figyelembe véve, csak és kizárólag maszk-ban látogathatja. Ezzel nem csak kollegánk védelmét, hanem saját védelmét is garantálja.
Igen minden esetben köteles a maszkot használni! Ha Ön elfelejtett magával hozni, kérje meg kollegánkat, hogy biztosítson Önnek egyet. Ugyan így kérheti a kézfertőtlenítését is, illetve kesztyűt is kérhet. Ezeket a védőfelszereléseket nem köteles szervizünk viszont biztosítani az Ön részére, és ezért azt nem is követelheti a kollegánktól.

Szervizeléssel kapcsolatos kérdések
Nem! A termékkulcs díját nem tartalmazza, minden telepített rendszerünk, próba rendszer 30 napig, tudja használni, termékkulcsot vásárolni a Microsoft Magyarország partnereitől tud, illetve a Net Világ Szerviztől mint MS partnertől többfél termékulcsot is tudunk biztosítani Önnek, ennek kiválasztásában keresse kollegánkat aki segít Önnek eldönteni, melyik termékkulcs lenne a legidálisabb. Kedevező feltételek mellet lehetősége van használt termékkulcs vásárlására is. A használt termékkulcs ára töredéke a más licensz típusoknak. A honlapunkon feltüntetett ár a telepítés és egyéb szolgáltatások munkadíjat tartalmazza. A termékkulcs árát nem, azért külön kell fizetnie!
Igen legális! A másodlagos szoftverpiac jogi alapját – akárcsak más szerzői jogi művek esetében – a jogkimerülés intézménye adja meg. Az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaira érvényes szabályozás a EU Szoftver-irányelvben található. Az irányelv szerint egy szoftver műpéldányának terjesztésre vonatkozó joga a jogosultnak (aki a szerzői jogok vagyoni jogosultja – többnyire a gyártó) kimerül, ha a szoftver műpéldányát ő maga vagy hozzájárulásával bárki más az EGT-n belül értékesíti. Magyarán ha egyszer eladta, akkor nem szólhat bele, ha a vevő továbbértékesíti. Ez a jogelv, amely 1991. óta jelen van jelen az Unióban, teremtette meg a használt szoftverek kereskedelmének lehetőségét. Ennek ellenére a legtöbb esetben a jogtulajdonos a licencszerződésekben szoftver továbbértékesítését – megtévesztő módon – megtiltotta. OEM szoftvereknél az áttörést egy 2001-es német bírósági döntés jelentette, melynek hatására a felperes Microsoft – továbbra is megtévesztő módon – a jogkimerülést az értékesített OEM licencekre nézve csak a német piacra nézve ismerte el. Így az OEM licencek másodpiaci kereskedelme csak Németországban terjedt el. Európai szinten egy másik per, a 2012-ben zárult, és azóta sokszor idézett Oracle kontra UsedSoft ügy hozott fordulatot. Egyik legfontosabb hatása az volt, hogy kiterjesztésre került a műpéldány fogalma: onnantól ugyanis a jogkimerülés már a fizikai műpéldánnyal nem rendelkező, internetről letöltött szoftverekre is vonatkozik. A döntés elhárította a másodlagos kereskedelem előtti akadályokat, ugyanis onnantól kezdve semmisnek tekintendő minden olyan licencfeltétel, ami ezt a lehetőséget korlátozná vagy kizárná. Mind a mai napig ez határozta meg a használtszoftver-kereskedelem alapvető feltételeit.
A Net Világ Szerviz elsősorban Windows és Office, digitális termékkulcsokat értékesít illetve egyes vírusírtók esetében kínálja ezt a lehetőséget ügyfeleinek. A használt termékkulcsokat minden esetben a Net Világ Szerviz szerződött partnereitől szerzi be, hogy annak a használt termékulcs értékesítése során betartandó előírásai és szerzői jogai ne sérüljenek és azok betartása mellet, auditált, termékkulcsok, melyet az értékesítő partnerek írásos nyilatkozatban garantálják a részünkre.
Ez vagy a próbaidőszak lejártát jelzi, vagy aktiválási hiba történt. Ha nem rendelekezik licenszel, akkor, a Net Világ Szerviztől lehetőseg van egyet beszerezni, külön díj (licensz dij) megfizetése után, amit kérésére távsegítség keretében be is aktíválunk Önnek. Ha Ön rendelkezik licenszel és ennek ellére ezt a viz jelet látja, próbálja meg újra aktíválni a Windows 10-et. Ha ezt nem tudja megoldani, akkor keresse fel szervizünket, ahol kollegáink megoldják az aktíválási hibát.
Igen, kell! Portalanítás alatt a gép alkatrészeinek és belsőjének takarítását értjük. Ennek során a hűtőrendszert teljesen szétszedjük, cseréljük a hővezető pasztát, illetve a hővezető párnákat (gep-padokat). Ezek a szerviz anyagok a hő hatására 1 éven belül kiszáradnak, és nem látják el a funkciójukat. Ami nem más, mint a hő közvetítése a chip magja és a hűtőborda fémje között. Minden esetben minőségi Artic MX-2 pasztát és minőségi hővezető padokat használunk fel. Porszívóval soha ne takarítson számítógépet, és ne használjon magasnyomású sűrített levegős sprayt se! Ezekkel több kárt okoz, mint gondolná a hibát ideig óráig elfedik, de nem hoznak áttörő eredményt. Amennyiben Ön nem tapasztalt felhasználó, úgy a takarítást bízza szakemberre! A takarítás ajánlott gyakorisága környezetfüggő, de érdemes 6-12 havonta megejteni. 1 évnél régebben takarított számítógép esetén általában fennállhat a veszélye egyes alkatrészek meghibásodásának, ezért a karbantartás elvégzése legalább évente javasolt! Laptopok esetén BGA (videókártya) hibát okozhat az elmaradt karbantartás.
Ugyanaz vonatkozik a laptopokra, mint az asztali gépekre. Laptop pormentesítését viszont bízza mindenképpen szakemberre az eszközök komplexitása miatt!
Semmiképpen ne használjon több vírusirtó programot egyszerre! Mindenképpen ajánlott valamilyen vírusirtó alkalmazás használata, de több ilyen alkalmazás egyidejű futtatása a rendszer instabil működéséhez és lelassulásához vezethet!
Amennyiben rendelkezik otthon routerrel , úgy áramtalanítsa az internetkapcsolathoz használt modemet és a routert, majd fél perc elteltével kapcsolja vissza. Router hiányában csak a modemet áramtalanítsa. Várjon 5 percet, majd próbálja újra használni az internetkapcsolatot a szokott módon.
Ellenőrizze, hogy nem aktív-e olyan tűzfal, vagy egyéb biztonsági program, ami a kapcsolódást blokkolhatja. Ellenőrizze a számítógép és router / modem közötti kábeles összeköttetést. Amennyiben semmi nem vezetett eredményre, úgy lehet, hogy hardverhiba, vagy a szolgáltató hálózatának bizonytalansága okozza a kapcsolat hibáját.
Valószínűleg a gép túl poros, vagy valamelyik hardver elem meghibásodott, esetleg nem megfelelően illeszkedik a helyére. Érdemes első körben megvizsgálni a számítógépben levő hardvereket, és csatlakozókat. Amennyiben minden a helyén van, és illeszkedik, de nem indul el a gép, akkor forduljon szakemberhez. Laptopoknál is előfordul ilyen vagy ehhez hasonló hiba. Ez vagy koszos vagy meghibásodott ventilátorra is utalhat, de könnyen állhat mögötte, billetyűzetbe ömlött folyadék, vagy pedig memória hiba. A hiba sokrétűsége miatt minden esetben érdemes a szervizünkbe elhozni az eszközt.
Ellenőrizze a tápcsatlakozó csatlakozását (nagy fekete kábel, amely a számítógép tápegységébe csatlakozik), majd próbálja meg újra bekapcsolni a számítógépet. Ha nem sikerül, akkor valószínűleg a számítógép tápegysége vagy alaplapja ment tönkre, ritka esetben a bekapcsoló gomb.
Sok esetben fordul elő mobil eszközöknél, hogy a kijelző megsérül, betörik. A kijelzőt tartó zsanérok is elfáradhatnak egy idő után. Sajnos ilyen esetben a kijelzőt cserélni kell, amelynek elég komoly költségvonzata van. A zsanérok törése sem olcsó mulatság, főleg az olcsó kategóriás laptopoknák, az alkatrész beszerzése is nehézkes.
Ebben az esetben valószínűleg a készüléktöltő adaptere, vagy tápcsatlakozója hibásodott/sérült meg. Rosszabb esetben a készülék alaplapjának is lehet a hibája a jelenség. Sajnos viszonylag gyakori hiba hordozható számítógépek esetén a gép adapterének meghibásodása, vagy sérülése. Nagyon fontos, hogy házilag soha ne próbálkozzon az adapter megjavításával, mivel a helytelen javítás fizikai meghibásodáshoz vezethet vagy áramütés veszélye is fent áll! Néhány esetben megsérülhet az adott eszköz tápcsatlakozója is. Ez leginkább nagy erőhatás miatt következik be. Például a gépet töltés közben véletlenül leejti a tulajdonosa. Otthon semmi képpen nem ajánlatott a laptop töltő adapter szétszerelése, mivel a hálózati oldalon 230V feszültségből alakítja át az adapter a laptop számára szükséges 19v-ot. Érdemes ebben az esetben felkeresni inkább a szervizünket!
A kerregő hangot általában az elhasználódott ventilátorok okozzák. Mindenképpen érdemes a gépet minél hamarabb átnézetni, mert esetlegesen a hang megszűnése nem feltétlenül azt jelenti, hogy a probléma megoldódott, hanem azt, hogy az adott ventillátor megállt. A ventilátorok felelősek a levegő áramoltatásáért a számítógépen belül, ezért cseréjük bizonyos időközönként szükséges. A hibás és nem jól működő ventilátorok a gép túlmelegedését és egyes alkatrészek meghibásodását idézhetik elő! Illetve a zajokat megelőzően már feltűnhetett a felhasználónak a nagyon forró, vagy meleg gép. Ebben az esetben sem kell megvárni, amig a ventillátor már zajokat is kiad, mert ekkor még egy tisztítással, olcsóban megoldható a probléma. Keresse fel szervizünket ilyen esetben mindig!
Gyakori jelenség Windows operációs rendszereknél az úgynevezett „kékhalál”, amely több probléma miatt is megjelenhet a képernyőnkön. A „kékhalált” okozhatja egy meghibásodott alkatrész, egy hibás program, de akár vírus is, de állhat mögötte elmaradt karbantartás is. Érdemes felkeresnie a szervizünket ebben az esetben!
Amennyiben a számítógépünk szokatlan dolgokat művel, úgy nagy eséllyel egy vírus, vagy valamilyen nem kívánatos program keseríti meg az életünket. Sok esetben például biztonsági programnak adják ki magukat a kártékony alkalmazások, ezzel megtévesztve a gyanútlan felhasználókat. A vírusoknak rengeteg fajtája van, és több millió vírus létezik a világon, amelyek más és más módon bosszantanak bennünket. Vannak olyan programok, amelyek inkább csak megviccelni szeretnék a felhasználókat, de vannak olyanok is, amelyek komoly adatvesztéseket is okozhatnak. Ilyenek a kémprogramok, amik a jelszavainkat, bankkártya adatinakat lopja el vagy váltság díj ellenében titkosítja minden adatunkat. Ebben az esetben haladéktalanul keresse fel szervizünket, hogy elkerülje a még nagyobb adatvesztését!
Garanciával kapcsolatos kérdések
A szócikk feltöltés alatt... Kérjük nézzen vissza pár nap múlva!
A szócikk feltöltés alatt... Kérjük nézzen vissza pár nap múlva!